ბლოგი

ერთად დავნერგოთ ჰასპი (HACCP)
შრომის უსაფრთხოების მენეჯმენტის ჯგუფი პარტნიორებს სურსათის უვნებლობისა და HACCP-ის სისტემის დანერგვასა და მასთან დაკავშირებულ ყველა რელევანტური საკითხის კონსულტირებას სთავაზობს. ჩვენთან თანამშრომლობის შედეგად, ბიზნესოპერატორები შეძლებენ პოტენციური საფრთხეების თავიდან აცილებას და მზად იქნებიან სახელმწიფო ინსპექტირებისთვის. რა არის საფრთხის ანალიზისა და კრიტიკული საკონტროლო წერტილების სისტემა – HACCP და რატომ აქვთ მისი დანერგვის ვალდებულება სურსათის მწარმოებლებს? საქართველოს მთავრობის №173 დადგენილების მიხედვით, […]

კანონი შრომითი მიგრაციის შესახებ
საქართველოში დასაქმებული უცხო ქვეყნის მოქალაქეთა უფლებების დასაცავად , საქართველოს შრომის კოდექსში ცვლილებები შევიდა. შრომითი მიგრაციის შესახებ კანონი 2023 წლის 1 სექტემბრიდან ამოქმედდა, რომლის შესრულებაც დამსაქმებლებისთვის სავალდებულოა.კანონის თანახმად, ადგილობრივ დამსაქმებელთან მუშაობის უფლება აქვს საქართველოში კანონიერად მყოფ უცხოელს.ამიტომ, დამსაქმებელი ვალდებულია უცხო ქვეყნის მოქალაქესთან ხელშეკრულების გაფორმებიდან 30 დღის ვადაში დაარეგისტრიროს ის სამინისტროს მონაცემთა ერთიან ბაზაში.სისტემაში რეგისტრაცია სავალდებულოა ქვეყანაში, […]

შრომის უსაფრთხოება საოფისე საქმიანობისას
შრომის უსაფრთხოებაზე საუბრისას ძირითადად სამრეწველო ან ფიზიკური შრომის საჭიროების მქონე სამუშაო ადგილები გვახსენდება, თუმცა არანაკლებ მნიშვნელოვანია ოფისში მომუშავე პირთა უსაფრთხოებაც. „შრომის უსაფრთხოების შესახებ“ საქართველოს ორგანული კანონის მე-16 მუხლის მე-2 პუნქტის შესაბამისად, 2022 წლის 1 ივლისს საქართველოს მთავრობის მიერ მიღებულ იქნა დადგენილება №341, რომელიც სამუშაო სივრცეში უსაფრთხოებისა და ჯანმრთელობის დაცვის მინიმალური მოთხოვნების შესახებ ტექნიკურ რეგლამენტს უკავშირდება. სამუშაო სივრცეში უსაფრთხოებისა […]

შრომის უსაფრთხოება მრეწველობაში
მრეწველობის სფეროში შრომის უსაფრთხოება ერთ-ერთ მნიშვნელოვან ასპექტს წარმოადგენს, რადგან ამ დარგში მომუშავე პირები ყოველდღიურად მთელი რიგი პოტენციური საფრთხეების წინაშე დგანან.საქსტატის მონაცემების მიხედვით, 2009 წლის შემდგომი პერიოდიდან, მრეწველობის დარგში დასაქმებულთა რაოდენობის გრაფიკი (2013-2014 და 2019 წლების უნმიშვნელო დაღმავალი ცვლილებების გარდა) ზრდის ტენდენციით ხასიათდება. ეს იმაზე მიგვანიშნებს, რომ დასაქმებულთა რაოდენობის ზრდასთან ერთად, მათი პოტენციური დაშავების ალბათობაც მატულობს. […]

HACCP
საქართველოს მთავრობის №173 დადგენილების მიხედვით, 2023 წლის 1 ივნისამდე საქართველოში მოქმედ სურსათის მწარმოებელ ყველა ბიზნესოპერატორს ეკისრება HACCP-ის სტანდარტის დანერგვა.საფრთხის ანალიზისა და კრიტიკული საკონტროლო წერტილების სისტემა (HACCP), წარმოადგენს სურსათის უვნებლობის საერთაშორისო სისტემას, რომელიც მიმართულია კვების პროდუქტების წარმოების პროცესში ბიოლოგიური, ქიმიური და ფიზიკური საფრთხეების წარმოქმნის პრევენციასა და მის აღმოფხვრაზე.საქართველოში HACCP-ის სისტემის დანერგვა ევროკავშირთან ღრმა და ყოვლისმომცველი თავისუფალი სავაჭრო […]

სამუშაო სივრცეში მომხდარი უბედური შემთხვევების მიმოხილვა
შრომის უსაფრთხოების შესახებ საქართველოს ორგანული კანონის მიხედვით, სამუშაო სივრცეში უბედური შემთხვევა განისაზღვრება როგორც სამუშაო პროცესში ან სამუშაო პროცესთან დაკავშირებით მომხდარი შემთხვევა, რომელსაც შედეგად მოჰყვა დასაქმებულის ან სხვა პირის ჯანმრთელობის დაზიანება, შრომისუნარიანობის შეზღუდვა ან დაკარგვა, გარდაცვალება ან მისი უგზო-უკვლოდ დაკარგულად აღიარება.V თავის, მე-14 მუხლის მიხედვით, სამუშაო სივრცეში უბედური შემთხვევა კლასიფიცირდება მისი შედეგების და ერთ ჯერზე დაშავებული […]